Formandsberetning ved Egernsund Borgerforenings generalforsamling den 20.

februar 2007.

  

Vi har haft et roligt år uden de store mærkesager men har afholdt vores

 

sædvanlige arrangementer, som er sct. Hans-festen, lanterneoptog og

 

juletræsfest for byens børn.

  

Sct. Hansfesten var helt fantastisk, vi havde det flotteste vejr man kan 

tænke sig og der var rigtig mange, der mødte op,  både lokale og nogle 

udenbys, heriblandt blandt nogle sejlere, der lå  med deres både i Gråsten Sejlklub. De var noget  imponerede over, at vores lille by kunne samle så mange mennesker. Båltalen blev holdt af  en indfødt Egernsunder, formand for Ældresagen Bent Gundesen, som fik flettet de gamle tider i Egernsund sammen med nutiden og fremtiden på bedste vis.  

Til lanterneoptoget havde vi sat alle sejl til og hyret et professionelt børneteater - Teaterlykke - fra Sønderborg til at underholde de små.  Vejret var fint og både de hjemmebagte kager, sodavand og kaffe gjode lykke hos voksne og børn efter den lange vandring op gennem byen med lanternerne.

Teaterlykke var en absolut succes,  stykket handlede om Alfons Åberg og de små gik op i det med liv og sjæl og var ret kede af til sidst at skulle sige farvel til Alfons og hans far

Alt i alt en dejlig aften  - men!!!!!!!  Det var ærgerligt at der kun var 11 fremmødte børn og  14 voksne, vi syntes at mange flere skulle have haft glæde af arrangementet, der jo var ganske gratis. Hvorfor der kom så få forstår vi ikke helt, der var annonceret kraftigt med anmodning om at møde op til en hyggelig aften.

Det skal dog siges, at de fremmødte forældre gav udtryk for, at de håbede på at vi ville lave lanternefest igen næste år - og de lovede at prøve at få venner og naboer med, så måske bliver der bedre tilslutning i år.

Til gengæld var juletræsfesten i hallen den 16. december meget velbesøgt - ca. 150  julepyntede børn med forældre og bedsteforældre mødte op og fik en dejlig eftermiddag med juletræ, musik, sodavand og æbleskiver og tombola.

Her er der dog også et lille hjertesuk, det bliver sværere og sværere at få frivillig arbejdskraft til at hjælpe med arrangementet, først og fremmest med slæbet med at sætte borde og bænke op og  bære dem ud igen og rydde op efter festen. Alle foreninger i byen bidrager økonomisk og det er fint, men uden praktisk hjælp fra foreningerne  bliver det svært at videreføre traditionen med juletræsfesten.

Vores sidste arrangement i dette bestyrelsesår  var underholdning til åben skole den 26. januar i år. Vi var så heldige at få et vores kendte bysbørn, kunstmaler Martin Qvist til at berette om sin vej til kunsten  og sit liv som kunstner, herunder kom han også ind på sin opvækst i Egenrsund. Det blev en meget spændende og hyggelig aften.

Nogle af os fra bestyrelsen var i efteråret 2006 med til at overvære det første spadestik til den kommende teglværksby - foretaget af borgmesteren med rendegraver. Det var meget koldt, meget blæsende og først og fremmest meget vådt, vi stod nærmest i ler til knæene - det bliver nu meget spændende at se. hvordan byggeriet skrider frem og om der bliver tilstrækkelig interesse for de nye boliger.

Der har været røster fremme i byen om at Borgerforeningen burde tage initiativ til at  der blev etableret et lansbylaug i Egernsund - et organ som i den nye storkommune kan tage små og store lokale opgaver  op  over for byrådet. Vi var 2 fra bestyrelsen, som den 8. maj tog til møde i Skelde, vedr. dannelse af diverse  landsbylaug i Broager kommune, vi blev dog ikke ret længe, da det viste sig, at Egernsund ikke har status af en landsby i storkommunen Sønderborg, men betragtes som en områdeby/båndby - ligesom Rinkenæs og Alnor - til Gråsten - d.v.s. der er ikke mulighed for at danne et landsbylaug i Egernsund.

For at få lidt mere at vide om hvordan det hænger sammen var Ib og ut.  Til et møde i Augustenborg den 8. november. Her blev der redegjort for, hvordan det hænger sammen oranisatorisk med Landdistriktsudvalg - Sønderborg Lokalråd og landsbylaug og vi blev igen bekræftet i, at Egernsund ikke hører hjemme her.

Som sidste tiltag kan det nævnes, at  Borgerforeningen har forsøgt at hjælpe byen af med  den gamle færge Rüm Hart, som ligger og fylder op ved havnen og bestemt ikke er nogen pryd for omgivelserne. Vi skrev til Tekisk Forvaltning i oktober måned med anmodning om at få færgen fjernet. Svaret var at den man ikke kunne nægte et skib der ikke er manøvredygtigt  - og det  ser  færgen jo i hvert fald ikke ud til at være - at lægge til i en havn - og at  den ville blive fjernet i uge 44. Det blev den som bekendt ikke, flere mundtlige henvendelser til teknisk forvaltning har heller ikke givet resultat - så hvad  gør vi nu???

Jeg vil sluttet af med at sige, at vi  i Borgerforeningens bestyrelse har et stort ønske om at få nye og yngre kræfter ind. Man kan  vel med god grund sige, at vi ikke har været specielt udfarende de senere år men mest har holdt os til at køre  de faste arrangementer. Måske er der gået lidt "metaltræthed"

i det hele, vi har da også diskuteret, om der i det hele taget er behov for/ønske om fortsat at have en  borgerforening i byen. Vi er dog blevet enige om at prøve en sæson mere og er villige til at  tage en ny  periode - men som sagt , vi ser meget gerne nye kandidater til bestyrelsen.

  

Tak fordi I kom.

Tove Hagenau