Bryllups traditioner
Et bryllup er omgivet af mange traditioner,
og hvis de brydes, kan det betyde både ulykke og
barnløshed, i hvert fald hvis man
er overtroisk.

Den mest kendte tradition er, at bruden skal bære noget nyt, noget gammelt, noget blåt og noget lånt.
Den lånte genstand må dog ikke stamme fra en fraskilt kvinde, det bringer nemlig uheld.

Traditionen med, at man kaster ris efter brudeparret, når de kommer ud af kirken, stammer helt tilbage til 1800 tallet. Den betyder, at man gerne vil overføre den frugtbarhed som risene besidder til brudeparret. Før 1800 tallet brugte man korn, som jo også indeholder kimen til nyt liv. Skikken kan føres helt tilbage til de gamle romere og grækere, dengang brugte man en blanding af figner, dadler, nødder og småmønter ( stakkels brudepar )

Når det gælder bryllupskagen siger traditionen, at bruden med gommens hjælp skal skære det første stykke af bryllupskagen, ellers bliver ægteskabet barnløst. Det er også vigtigt, at alle gæster spiser et stykke kage, ellers betyder det uheld, både for brudepar og gæster, og slankekure er ingen undskyldning.


En anden tradition er at gommen bærer bruden over dørtrinnet. Dørtærsklen er symbolet på indgangen til et nyt liv, og det er derfor passende at manden hjælper sin brud med overgangen til det nye liv.

I dag betaler de fleste brudepar selv deres bryllup, men før i tiden var det brudens forældre, der betalte brylluppet. Årsagen var at manden skulle bruge sine (forældrenes) penge på at uddanne sig, så han var i stand til at forsørge sin brud.

Det kan ikke anbefales at spare ved at sy sin egen kjole. En gammel overtro siger nemlig, at hvert sting hun laver, bliver til en tåre i ægteskabet.

Det bringer ulykke, hvis gommen ser brudekjolen før hun træder ind i kirken.

Kender du flere traditioner - send en mail