En sommervagt på broen
af Malene Lemann
Telefon: 7342 5119

Egernsund:
Udsigten på en solskinsfyldt sommerdag fås næppe bedre på andre arbejdspladser end hos brovagten i Egernsund. Og netop i sommermånederne har de ansatte god tid til at nyde udsigten. Groft sagt indebærer en sommervagt nemlig kun et par tryk på kontrolpanelet hver hele time. Dertil kommer så alt det løbende som maskineri-kontrol og åbning for fragtskibe. Men det er ikke noget, der får sveden til at pible frem i ansigterne på vagtholdet i det airconditionerede tårn. Denne dags vagthold Anders Nielsen og Erwin Hansen indrømmer gerne, at de ikke er så frygtelig overbelastede om sommeren. Faktisk kan det godt knibe med at få tiden til at gå. De har derfor et stort sommerønske, de vil meget gerne bygge ud på vagttårnet. Tilbygningen skal bestå i en solterasse men udsigt over vandet. Det er noget vi har snakket om i lang tid. Men nu har vi da fået en mand til at kigge på det, og det kan faktisk godt lade sig gøre rent fysisk. Det ville ikke være i vejen med en liggestol og en lille gril griner Anders Nielsen. Hvis det lykkes, vil det også være en af de eneste frynsegoder ved at være brovagt. Der er for eksempel ingen nåde for de kollegaer, der selv har båd. De må pænt vente sammen med de sejlere, indtil det er tid til at åbne for broklapperne.
Ingen særbehandling.
Der er ingen særbehandling her. Hverken for kollegaer eller venner siger Erwin Hansen. En kendsgerning, som både han og Anders Nielsen har taget konsekvensen af, begge har båd selv, og begge sørgede for at få en størrelse båd, der kunne gå under broen uden hjælp fra den kollega, der var på vagt
Med fra start.
Ud over den fritidsbåd Erwin Hansen har haft, er der ikke meget sømand i ham, og det adskiller ham fra hans fire kollegaer, der alle har en fortid på vandet. Derfor ynder hans kollegaer at drille ham med at han er ansat på dispensation. Det passer nu ikke helt, for det er ham der har været her flest år. Faktisk har 59-årig Erwin Hansen været brovagt ligeså længe, broen har eksisteret. Det var ham, der  lavede elektriciteten, da broen blev bygget i 1968.
Et hyggeligt sted.
Jeg synes, det var sådan et hyggeligt sted at være, at det var meget naturligt for mig at søge et job som brovagt, sådan havnede jeg her, siger Erwin Hansen. 57-årig Anders Nielsen derimod har kun været brovagt i Egernsund i fir til fem år. Før var han sømand. Et 24-timers job, som han blev meget træt af. Derfor kan den daglige udsigt til sejlerlivet ikke få den pensionerede sømands årer til at sukke efter saltvand. Tværtimod. Han har det fint med blot at være tæt på vandet og se andre stå til søs. Jobbet her er noget mere afslappende. I hvert fald om sommeren. Det er et fint retrætejob, siger han.
En værre vinter.
Om vinteren er det dog en halet anden sag. Da er brotårnet døgnbemandet. Her overvåger vagten vejene i hele Sønderjyllands Amt via computer. Det er brovagten i Egernsund, der har det store overblik. Hvis temperaturen nærmer sig frysepunktet, er det vagten der skal sørge for at få fat i saltbilerne og sneplovene. En hård vinter byder derfor på mange travle nætter. For et par år siden var sommervagterne også travlere, end de er i dag. Det var før broen fik displayet, der viser åbningstiderne. Dengang var vi  konstant i radiokontakt med utoldmodige sejlere, der gerne ville have at vide, hvornår broen åbnede, siger Anders Nielsen. Nu har broen endda også fået faste åbningstider hver hele time. Så nu er der slet ikke noget at komme efter. Og det er noget der har gjort radioen tavs. Som det er i dag er det kun udrykningskøretøjer, der kan skubbe åbningstiden.