Årsberetning 2013 for Egernsund Borgerforening

 

 

Vi har fået en pressemedarbejder, Flemming Nielsen, der er vores ordstyrer i aften. Det  er rigtig godt.

 

Vi har afholdt 5 bestyrelsesmøder i 2013.

 

 

Faste aktiviteter:

 

Sct. Hans fest

 

Rigtig mange havde fundet vej til Grønland og det blev en hyggelig og stemningsfuld aften med snobrødsbagning for børnene, grillpølser m.v. Med vores forsangere, Henning og John -  også kaldet byens 2 tenorer - var det ikke noget problem at få sunget midsommervisen. 

 

 

Juletræ ved havnen

 

I år måtte vi betale for juletræet, det var til gengæld rigtig flot og fik heldigvis lov til at stå i fred hele julemåneden.

 

 

Juletræsfest

 

Det blev en fin eftermiddag, med musik, tombola,  luciaoptog, leg og dans omkring juletræet. Kulminationen var selvfølgelig julemandens ankomst  og uddeling af godteposer.  Vi kunne have ønsket et større fremmøde, med 41 børn  + forældre og for nogens vedkommende også bedsteforældre sneg vi os nok op på omkring 100 deltagere. Men måske må vi bare erkende, at det er hvad der kan mønstres lige nu og i hvert fald håbe på, at vi kan bevare traditionen med en gammeldags juletræsfest.

 

 

Andre aktiviteter

 

Møde med kommunen vedr. Egernsund skoles fremtid.

 

En lille flok fra hhv. Borgerforeningen og åben skole havde i starten af  året  et møde med direktør for børne- og kulturforvaltningen  Jette Østergaard og byrådsmedlemmerne  Jørn Lehmann Petetersen og Tage Petersen. Det drejede sig om Egernsund  skoles fremtid efter den officielle lukning pr. 1.8. 2013, herunder vores muligheder for at bruge skolens lokaler samt Åben Skoles fremtid. Vi gav også  udtryk for vores bekymring for eventuelt  fysisk forfald af skolen. Vi fik lovning på, at skolen vil blive vedligeholdt både ude og inde, og at vi indtil videre ville  kan bruge lokalerne efter aftale, også til Åben Skole. Foreløbig har vi en aftale  indtil d. 1.8. 2014.

 

Som bekendt kører Åben  Skole jo fortsat, ligesom vi ikke har haft problemer med at låne aulaen. Vi får fin service fra pedellen på Rinkenæs skole, som nu også har ansvaret for Egernsund skole.

 

Borgermøde vedr. fibernet via SE

 

Vi  fik  på  initiativ af en borger i byen SE på banen m.h.p. at få tilbud om fibernet i områderne syd for Brovej og vest for Lågmajvej. Vi  afholdt borgermøde møde d. 5.3. med  SE, desværre viste det sig, at der var for  få interesserede til at SE kunne gå videre med det.

 

 

Projekt Ren by

 

I april måned afholdt vi projekt Ren By, det blev en succes med deltagelse af omkring 35 personer, og der blev samlet mange sække med skrald. Vi sluttede af på den gamle skole med pølser og hyggeligt samvær – en god dag. Et stort problem var – og er vel fortsat – de mange hundeefterladenskaber, der ligger rundt på gader og stræder. Ib har  også haft et stykke i Frembladet

om emnet, vi håber det bærer frugt.

 

Valgmøde

 

I oktober afholdt vi valgmød, hvor der deltog politikere fra alle kommunens politiske partier. Også her kunne vi have ønsket et større fremmøde. Og man må vel nok undre sig over, at  der ikke  er flere der kommer til et arragement, hvor man har muligheden for at påvirke tingene eller i hvert fald få sagt sin mening.

 

 

Oplæg om ændring af trafikforholdene på Brovej

 

Et medlem af  Borgerrforeningen har lavet et oplæg til ændring af Brovej på den strækning, der går gennem Egernsund m.h.p. at gøre den mere trafiksikker. Vores suppleant Lena har endvidere været meget aktiv omkring projektet.  Der kan stilles spørgsmål om de nærmere enkeltheder i planen under eventuelt. Kommunen er inddraget og der er givet en rammebevilling på medfinanciering, vi ved ikke hvor meget det vil dreje sig om. 

 

Badebroen

 

Badebroen ved Lågmaj har været et varmt emne, siden kommunen for omkring 2 år siden meldte  ud, at de ikke Dette har vi efterfølgende fået på skrift påtog sig udgifter eller opgaver omkring kommunens badebroer. De har nu besindet sig og går ind i opgaven igen. Der er lavet en plan for opsætning af broen inden badesæsonen.

 

Åbne projekter

 

Hejseværket – foreløbig på stand by, der er lavet en ansøgning til Jebsen-Rederiet.

 

 

Shelter på Grønlands areal ved skoven:

 

Vi har arbejdet på at få opsat en shelter på pladsen, hvor Grønland grænser op til skoven. Der er i forvejen tilladelse til at overnatte i telt på stedet. Sidste nyt er, at Sønderborg kommune oplyser, at Naturstyrelsen udtaler, at det ikke kan lade sig gøre  p.g.a. Strandbeskyttelsesloven. (300 m fra kysten).  Naturstyrelsen anfører samtidig, at Egernsund Borgerforening  måske kunne indgå i en eller anden form for frivillighedsprojekt omkring bål- og teltpladsen.Dette kan drøftes under eventuelt.

 

 

Kystpromenaden

 

Det blev i årsberetningen for 2012 oplyst, at vi havde fået en henvendelse fra  Sønderborg kommune vedr en eventuel kystpromenade i Egernsund. Vi svarede, at vi anbefalede, at der blev arbejdet videre med idèen. Forslaget lå  på daværende tidspunkt allerede på hjemmesiden og blev 

forelagt og drøftet under eventuelt på generalorsamlingen. Beslutningen blev, at vBorgerforeningen  skulle tage det på sit næste bestyrtelsesmøde.

 

Efterfølgende har vi tager kontakt til kommunen og haft et møde med planafdelingen.

Sidste nyt er, at det af den reviderede kommuneplan fremgår, at man vil undersøge muligheden for at anlægge en kystpromenade i Egernsund. Kommunen. Kommunen vil ikke indgå i økonomi og projektering..

 

 

Hvervning af nye medlemmer

 

Vi har brug for nye medlemmer og arbejder  p.t. på  en velkomstfolder til nytilflyttede borgere. Derudover er vi i bestyrelsen gået i gang med at hverve nye medlemmer via besøg hos de husstande, der ikke er medlemmer endnu. Indtil nu er vi blevet godt modtaget rundt omkring, og flere har sagt ja til medlemskab.

 

Jo flere medlemmer vi er, jo stærkere bliver vi. Og udfordringer har og får vi nok af som en lille by i udkanten af en stor kommune.

 

Egernsund, d. 23.2. 2014

 

Tove Hagenau

formand