Årsberetning 2014 for Egernsund Borgerforening

 

Vi har afholdt 4 bestyrelsesmøder i 2014.

 

Faste aktiviteter:

 

Operation Ren by.

40 deltog, hyggelig dag, der blev afsluttet med pølser på Den gamle skole

 

Sct. Hans fest

Rigtig mange havde fundet vej til Grønland trods regn. Tidligere byrådsmedlem Bent Olesen fra Gråsten holdt båltalen.

 

Juletræ ved havnen

Vi fik træet fra Gerd Sørensen i Rinkenæs. Det var rigtig flot og fik heldigvis lov til at stå i fred hele julemåneden.

 

Juletræsfest

Det blev en fin eftermiddag, med musik, tombola,  luciaoptog, leg og dans omkring juletræet. Som noget nyt var der flere børn, der overtog mikrofonen for en stund og gav et nummer. Er der måske potentiale til X-factor blandt ungdommen i byen?´ Kulminationen var selvfølgelig julemandens ankomst og uddeling af godteposer. 42 børn deltog og med forældre og for nogens vedkommende også bedsteforældre sneg vi os nok op på omkring ca. 80 deltagere

 

 

Andre aktiviteter

 

Flagstangen på genforeningspladsen

Der er nu Henning, der står for at hejse flaget på de rette tidspunkter. Han har også egenhændigt sørget for at få flagstangen repareret, stor tak til Henning.

 

 

Åben Skole

Torben Ølholm foredrag om dampradion sidste torsdag i februar. Det var rigtig spændende.

 

 

Badebroen

Man har en holdning, indtil man har en anden. Kommunen er nu  på banen igen og bidrager med i alt 500.000 kr. årligt. til badebroer på de kommunale strande. Det  blev til, at kommunen rammede pæle ned og leverede nye brofag, som blev sat op ved hjælp af frivillige kræfter med Kaj Andersen som tovholder. Så en stor tak til Kaj og de andre hjælpere.

 

 

Hvervning af nye medlemmer

Vi gjorde  i 2014 en målrettet indsats for at hverve nye medlemmer. Vi lavede en plan for besøg hos de husstande, der ikke var medlemmer og fordelte områderne imellem os. Vi har nu været hos mange, og det har givet bonus. Der er stadig hængepartier, men de kan så vente besøg i år. Det er meget få, der siger nej, problemet opstår dog, når folk får udleveret girokort, så er der en del der glemmer at betale.

 

Brovej

Gerhard Pawlowskis forslag til en radikal ændring af trafikforholdene på Brovej blev fremlagt på generalforsamlingen sidste år.

 

Forslaget blev taget med som anlægsarbejde til budgetforhandling  i kommunen for budget  2015 – 2018. Der er nu i oplægget afsat 600.000 kr.  til forundersøgelse i 2015 samt 8.000.000 til anlæg i 2016.

 

Der er foretaget trafiktælling ved broen.

 

Asfalt

Vi har lavet en henvendelse til kommunen om meget dårlig asfaltbelægning på visse strækninger rundt omkring i byen. Det blev hørt, udbedring er stillet i udsigt.

 

 

Rundtur med Vej og Park

Ut. var i juni måned på rundtur i byen med 2 medarbejdere  fra Vej og Park m.h.p. at udpege diverse ønsker til forbedringer.

 

Det resulterede i 2 læskure til skolebørnene ved busstoppestederne ved  hhv. Skovparken og Teglparken. De er små, men de er der.

 

Diverse bevoksningee blev beskåret, bl.a. langs fortovet ved den gamle skole.

 

Tunellen, som er meget skummel, blev beset, det ville de se på, men den er stadig et hængeparti.

 

 

Forslag til forbedring på havepladsen

 

Møde med Vej og Park. 

Vi har foreslået etablering af parkeringspladser til biler medbådtrailer.  Det vil være enkelt gjort ved at fjerne 3 træer og hækkene og ville give plads til 10 biler med trailer og  frigive plads på havnepladsen.

Der startes op med opmærkning og skiltning, og hvis det ikke er nok, kan fældning af træerne komme på tale.

 

 

Brug af Egernsund skole

Vi har forsøgt at lave ny låneaftale med Sønderborg kommune. Det blev afvist, da Hjemmeplejen skulle bruge det hele. Vi blev henvist til musiklokalet, hvor der kun kan være 50 personer. Åben skole, lotto og juletræsfest var i fare. Vi har indsendt læserbreve, skrevet til borgmesteren og haft et par møder med ham. Der var intet at gøre, det var slut med udgangen af 2014. Vi er uforstående, idet vi mener, at der er plads til begge parter.

 

Gråsten Forum

Der blev i starten af 2014 nedsat en styregruppe med det formål at give et bud på en kvalificeret udviklingsstrategi – en masterplan – for Gråsten-området, herunder også, Egernsund, Rinkenæs, Kværs og Adsbøl. Vi har deltaget i relevante informations- og arbejdsmøder.

 

Arbejdet er nu mundet ud i en rapport, som kan læses på www.graastenforum.dk.

 

Kontakt med Gråsten Fjernvarme

 

Vi har kontakt til Gråsten Fjernvarme og sjkal i nærmeste fremtid have et møde med dem om mulighederne for at få fjernvarmen ført over til Egernsund.

 

Hejseværk

Projektet er foreløbig skrinlagt, det lykkedes ikke at samle kapital.

 

Velkomstfolder

Der arbejdes på sagen

 

Afslutning

Alt i alt synes vi, at det har været et aktivt år med små og større opgaver. Vi må konstatere, at det er nødvendigt at være vågen og på banen hele tiden, hvis vi ikke skal blive glemt i Egernsund. Og det forsøger vi så på.

 

 

Den 22.2. 2015

 

Tove Hagenau

formand